Posvet Reja drobnice, 12. in 13.5.2022
12. in 13. maj 2022
Terme Dobrna
Vabilo – posvet Reja drobnice 2022
Več informacij o nastavitvi v hotelih Term Dobrna lahko preberete tukaj Ponudba Zveze društev rejcev drobnice Slovenije_2022.
Program
- DAN, 12. maj 2022
8.00–9.00 Registracija
9.00–9.15 Uvodni pozdravi
9.15–9.45 Predstavitev ukrepov Skupne kmetijske politike 2021–2027, pomembnih za rejce drobnice (MKGP)
9.45–10.15 Sprememba Pravilnika o identifikaciji in registraciji živali (M. Drobnič)
10.15–10.45 Razprava
10.45–11.20 Odmor za kavo
Sekcija I: REZULTATI EIP
Vodji sekcije: Angela Cividini in Meta Ženko
11.20–11.40 Predstavitev projekta (A. Cividini)
11.40–12.00 Vpliv pasme, spola in dokrmljevanja na rast in klavne lastnosti jagnjet (A. Komprej)
12.00–12.20 Vpliv odstavitve na rast in klavne lastnosti jagnjet (M. Bizjak)
12.20–12.40 Vpliv tehnologije reje na klavne lastnosti jagnjet in kakovost mesa (A. Cividini)
12.40–13.00 Razprava
13.00–14.30 Kosilo
Sekcija II: EKONOMIKA IN TRŽENJE EIP
Vodji sekcije: Tatjana Čop in Damjan Jerič
14.30–14.50 Vpliv zorenja na senzorične lastnosti mesa (M. Lušnic Polak)
14.50–15.10 Razsek jagnječjega trupa in kulinarična priprava mesa (J. Zalar)
15.10–15.30 Gospodarnost reje drobnice s poudarkom na pitanju jagnjet za meso (D. Jerič)
15.30–15.50 Neposredno trženje (T. Čop)
15.50–16.10 Načrt trženja mesa drobnice (T. Verhovnik)
16.10–16.30 Razprava
16.30–16.50 Odmor za kavo
Sekcija III: GENETIKA IN SELEKCIJA
Vodji sekcije: Klavdija Kancler in Simon Horvat
16.50–17.10 Barvni vzorci drežniške koze (S. Horvat)
17.10–17.30 Celoletna poliestričnost pri ovcah (M. Gerželj)
17.30–17.50 Ocenjevanje omišičenosti z merjenjem z ultrazvokom (M. Rom)
17.50–18.10 Mlečnost pri kozah in vplivi nanjo (M. Simčič)
18.10–18.30 Razprava
20.00 Večerja s podelitvijo Zagožnovega priznanja
- DAN, 13. maj 2022
Sekcija IV: ZDRAVSTVENO VARSTVO
Vodji sekcije: Mojca Simčič in Jožica Ježek
9.00–9.20 Presnovne bolezni drobnice (J. Ježek)
9.20–9.40 Pomembne bolezni osrednjega živčevja pri drobnici (P. Juntes)
9.40–10.00 Tehnologija paše za učinkovito zmanjševanje parazitoz pri kozah (J. Ježek)
10.00–10.20 Učinek taninov na proizvodne lastnosti pri drobnici mlečnih pasem (BF)
10.20–10.40 Razprava
10.40–11.00 Odmor
Sekcija V: PLENILCI
Vodji sekcije: Aleš Hvalc in Evgen Gerželj
11.00–11.20 Ukrepanje rejca po napadu zveri (A. Sila)
11.20–11.40 Aktivnosti in stanje na področju zveri (A. Hvalc)
11.40–12.00 Razprava
12.00–12.30 Odmor
Sekcija VI: PREDSTAVITEV DOBRIH PRAKS
Vodji sekcije: Marjana Cvirn in Roman Savšek
12.30–12.50 Koristi reje drobnice za drevesno-pašno rabo (M. Vidrih)
12.50–13.10 Predstavitev ovčerejske kmetije Vučji ogrizek (I. Grabrijan)
13.10–13.30 Predstavitev ovčerejske kmetije Na Hmenic’ (J. Podobnik)
13.30–14.00 Razprava in zaključek (M. Simčič, R. Savšek)
Kotizacija:
80 evrov, za vsakega naslednjega družinskega člana 60 evrov.
Kotizacija za en dan znaša 50 evrov.
Kotizacija zajema: stroške organizacije posveta, kosilo, skupno večerjo z družabnim večerom, napitke med odmori in gradivo posveta.
Rok za prijave:
- april 2022 na e-naslov: drobnica@km-z.si ali telefon: 00 386 (0)41 680 551.
Prijava bo veljavna po plačilu kotizacije na transakcijski račun:
Zveza društev rejcev drobnice Slovenije, Rodica, Groblje 3, 1230 Domžale
IBAN: SI56 1918 0500 1149 391
Koda namena: OTHR
Referenca: SI 00 1819-2021
Vse ostale informacije dobite na: drobnica@km-z.si (Marjana Cvirn), 01 320 38 47 (Polonca Zajc), 031 343 921 (Marjeta Ženko), 041 386 070 (Klavdija Kancler).
Rezervacije prenočišča:
Recepcija Term Dobrna: 00 386 (0)3 78 08 110 ali info@terme-dobrna.si.
Cena za prenočitev z zajtrkom je za udeležence posveta znižana, zato ob rezervaciji navedite, da ste udeleženec posveta Reja drobnice.
Za plačilo lahko unovčite turistični bon.