V poskus smo vključili 28 jagnjet in preučevali dve popolnoma različni tehnologiji reje jagnjet, vendar tradicionalni na območju zasavskega hribovja. Večina rejcev na teh območjih uporablja gospodarsko križanje s pasmo teksel za namen izboljšanja hitrosti rasti in klavnih lastnosti. V večjih tropih imajo praviloma dva ali več ovnov, katerih pasme so različne. Večinoma je poleg ovna, katerega pasma je enaka pasmi ovc matičnega tropa, v tropu prisoten tudi oven neke druge terminalne pasme, namenjene za gospodarsko križanje (najpogosteje teksel). V takih tropih so praviloma uporabne različne tehnologije pitanja jagnjet, saj gre v takih tropih za kontinuirane jagnjitve skozi celo leto. Jagnjitve se tako lahko pojavljajo v vsakem letnem času (pozimi, spomladi, poleti, jeseni). Od sezone jagnjitev je odvisno tudi katero tehnologijo reje jagnjet bo rejec izbral oziroma bo zanj ekonomsko najbolj sprejemljiva. V primeru rojstev v zimskem času, še posebej če gre za rojstva križancev je smiselno jagnjeta odstaviti čimprej in jih pitati do večje telesne mase ob zakolu. V primeru rojenih jagnjet pozno spomladi ali poleti pa rejci večinoma izkoristijo pašo jagnjet z materami do odstavitve. Po odstavitvi jagnjeta zaprejo v hlev in jih tam dopitajo do večje telesne mase ob zakolu. Na ta način matere še vedno izkoriščajo razpoložljivo pašo, jagnjeta pa v hlevu hitreje priraščajo in so hkrati tudi bolj zaščitena pred okužbami z nekaterimi notranjimi zajedavci značilnimi za pašo.
V našem primeru smo v skupino odstavljenih jagnjet v hlevu vključili 15 križancev med ovcami oplemenjene jezersko-solčavske pasme ter ovni pasme teksel (5 moških in 10 ženskih jagnjet), ki so bila rojena pozimi (med 19. decembrom 2018 in 28. januarjem 2019). Ob rojstvu so v povprečju tehtala 3,9 kg. Jagnjeta so bila odstavljena pri povprečni starosti 94 dni oziroma pri povprečni telesni masi 26 kg ter pitana v hlevu s krmili do zakola pri povprečni telesni masi 36 kg oziroma do povprečne starosti 137,5 dni.
V drugo skupino jagnjet smo vključili 13 čistokrvnih jagnjet oplemenjene jezersko-solčavske pasme (4 moški in 9 ženskih jagnjet) rojenih spomladi (april 2019). Njihova povprečna rojstna masa je znašala 3,6 kg. Jagnjeta so bila ob odstavitvi v povprečju stara 146,5 dni ter težka 24,6 kg. Po odstavitvi so bila jagnjeta prestavljena v hlev in dokrmljevana do povprečne telesne mase 34,3 kg in povprečne starosti 198,3 dni.
V spodnjih preglednicah prikazujemo osnovne statistične podatke (srednje vrednosti ± SD).
Preglednica 1: Srednje vrednosti s standardnimi deviacijami za klavne lastnosti jagnjet glede na tehnologijo reje
Lastnost | Tehnologija reje | |
Odstavljeni JSRT – hlev | Odstavljeni JSR – paša+hlev | |
Prirast od rojstva do zakola, g/dan | 236,6 ± 24,6 | 156,9 ± 31,9 |
Prirast od odstavitve do zakola, g/dan | 239,8 ± 62,1 | 185,9 ± 55,1 |
Klavnost, % | 48,4 ± 2,4 | 45,8 ± 3,4 |
pH45 | 6,4 ± 0,2 | 6,6 ± 0,2 |
pH24 | 5,6 ± 0,1 | 5,6 ± 0,1 |
EUROP mesnatost, 1-15 | 7,9 ± 0,8 | 10,5 ± 0,8 |
Zunanja zamaščenost, 1-15 | 8,7 ± 1,1 | 12,1 ± 1,8 |
Notranja zamaščenost, 1-15 | 9,5 ± 1,6 | 12,3 ± 1,4 |
Površina dolge hrbtne mišice, cm | 14,2 ± 2,9 | 10,8 ± 1,9 |
Dolžina trupa, cm | 59,0 ± 1,6 | 58,3 ± 1,9 |
Širina stegna, cm | 20,1 ± 0,8 | 19,1 ± 0,9 |
Širina plečeta, cm | 20,0 ± 1,3 | 17,2 ± 1,2 |
Preglednica 2: Srednje vrednosti s standardnimi deviacijami za deleže makrokonfekcijskih kosov jagnjet glede na tehnologijo reje
Lastnost | Tehnologija reje | |
Odstavljeni JSRT – hlev | Odstavljeni JSR – paša+hlev | |
Vrat, % | 6,98 ± 0,50 | 6,69 ± 0,72 |
Podplečje, % | 3,60 ± 0,44 | 3,51 ± 0,35 |
Pleče, % | 17,03 ± 0,97 | 17,51 ± 0,70 |
Hrbet, % | 7,36 ± 0,34 | 6,26 ± 0,70 |
Ledja, % | 7,24 ± 0,52 | 7,66 ± 0,56 |
Rebra s potrebušino, % | 23,73 ± 0,69 | 24,04 ± 1,33 |
Stegno, % | 31,02 ± 0,86 | 31,12 ± 0,83 |
Ledvica, % | 0,52 ± 0,07 | 0,56 ± 0,06 |
Ledvični loj, % | 1,90 ± 0,61 | 2,70 ± 1,08 |
Preglednica 3: Srednje vrednosti s standardnimi deviacijami za vsebnost celokupne maščobe in vsebnost nekaterih maščobnih kislin v intramuskularni maščobi dolge hrbtne mišice jagnjet glede na tehnologijo reje
Maščobna kislina | Tehnologija reje | |
Odstavljeni JSRT – hlev | Odstavljeni JSR – paša+hlev | |
Celokupne maščobe, g/100 g | 2,59 ± 0,86 | 3,37 ± 1,37 |
Nasičene maščobne kisline (SFA), % | 44,95 ± 1,48 | 43,78 ± 0,1,80 |
Enkrat nenasičene maščobne kisline (MUFA), % | 43,93 ± 2,48 | 46,23 ± 2,89 |
Večkrat nenasičene maščobne kisline (PUFA), % | 10,98 ± 2,17 | 9,88 ± 3,05 |
n-6 PUFA, % | 8,45 ± 1,68 | 7,48 ± 2,28 |
n-3 PUFA, % | 2,31 ± 0,61 | 2,16 ± 0,86 |
Razmerje n-6/n-3 PUFA | 3,83 ± 0,99 | 3,60 ± 0,70 |
Dolgoverižne PUFA, % | 3,46 ± 0,91 | 3,02 ± 1,04 |
Dolgoverižne n-6 PUFA, % | 2,71 ± 0,70 | 2,35 ± 0,77 |
Dolgoverižne n-3 PUFA, % | 1,47 ± 0,47 | 1,25 ± 0,52 |
Preglednica 4: Srednje vrednosti s standardnimi deviacijami za senzorične lastnosti 7 dni zorjenega mesa jagnjet glede na tehnologijo reje
Senzorična lastnost | Tehnologija reje | |
Odstavljeni JSRT – hlev | Odstavljeni JSR – paša+hlev | |
Marmoriranost, 1-7 | 1,68 ± 0,37 | 1,50 ± 0,00 |
Sočnost, 1-7 | 5,93 ± 0,18 | 5,81 ± 0,24 |
Mehkoba, 1-7 | 5,94 ± 0,57 | 6,14 ± 0,38 |
Vonj, 1-7 | 6,31 ± 0,13 | 6,09 ± 0,26 |
Tuji vonji, 1-7 | 1,02 ± 0,06 | 1,24 ± 0,24 |
Aroma, 1-7 | 6,31 ± 0,13 | 6,06 ± 0,33 |
Tuje arome, 1-7 | 1,01 ± 0,05 | 1,18 ± 0,20 |
Trdota , N | 85,05 ± 35,05 | 61,55 ± 25,85 |
SVV, % | 48,82 ± 3,05 | 44,35 ± 3,55 |
Izguba ob toplotni obdelavi, % | 18,06 ± 3,41 | 18,37 ± 3,83 |