Program usposabljanja
Namen usposabljanja
Namen programa usposabljanja je usmerjanje posameznih kmetijskih gospodarstev v rabo bolj primerne ali izboljšane tehnologije reje drobnice, s katero lahko priredimo meso drobnice, katerega kakovost je prilagojena zahtevam potrošnika. Končni namen usposabljanja je seznanitev z možnostmi trženja v projektu nastalega proizvoda.
Cilji usposabljanja
Cilj usposabljanja je pridobivanje znanja za uporabo najprimernejše tehnologije reje drobnice v danem okolju ter samostojno izvajanje razseka klavnega trupa v makrokonfekcijske ter kulinarično uporabne kose. Udeleženci se seznanijo z različnimi dejavniki, ki vplivajo na klavne lastnosti in kakovost mesa ter na podlagi teoretičnih dognanj prenesejo znanje na svoje kmetije. Udeleženci se seznanijo z različnimi možnostmi trženja primarnega proizvoda in/ali izdelkov iz mesa.
Rezultati usposabljanja
Usposobljenost udeležencev za izvedbo razseka klavnega trupa v večje konfekcijske kose ali manjše uporabniške kose, povečanje ozaveščenosti o kakovosti mesa drobnice, povečanje motiviranosti in znanja za trženje konfekcijskih kosov.
Program:
10.00-10.45 | Vpliv tehnologije reje na klavne lastnosti in kakovost mesa drobnice,
viš. pred. dr., Angela Cividini, BF, Oddelek za zootehniko |
10.45-11.30 | Kako pomembno je ravnanje z živalmi pred in med zakolom,
viš. pred. dr., Angela Cividini, BF, Oddelek za zootehniko |
11.30-12.15 | Vpliv hlajenja na kakovost mesa,
asist. dr. Mateja Lušnic Polak, BF, Oddelek za živilstvo |
12.15-12.30 | Odmor |
12.30-13.15 | Predelava in kakovost izdelkov,
izr. prof. dr. Tomaž Polak, BF, Oddelek za živilstvo |
13.15-14.00 | Predstavitev možnosti za zakol drobnice in prodajo mesa ter mesnih izdelkov v okviru dopolnilne dejavnosti na kmetiji,
Irena Kos, univ. dipl. inž. živil. teh., KGZS Zavod Celje |
Program:
10.30-11.30 | Prikaz razseka klavnega trupa jagnjeta
mag. Jože Zalar, Višja strokovna šola za gostinstvo, velnes in turizem Bled |
11.30-13.00 | Predelava v izdelke
asist. dr. Mateja Lušnic Polak, izr. prof. dr. Tomaž Polak, BF, Oddelek za živilstvo |
13.00-14.00 | Obdelava posameznih kosov in kulinarična priprava |
mag. Jože Zalar, Višja strokovna šola za gostinstvo, velnes in turizem Bled | |
14.00-15.00 | Degustacija |
Program:
15.30-15.45 | Uvodni pozdrav, Polona Kuhar |
15.45-16.00 | Kratka predstavitev EIP projekta, viš. pred. dr. Angela Cividini, Biotehniška fakulteta, Oddelek za zootehniko |
16.00-17.00 | Prikaz razseka klavnega trupa jagnjeta
mag. Jože Zalar, Višja strokovna šola za gostinstvo, velnes in turizem Bled |
17.00-18.00 | Obdelava posameznih kosov (mikrokonfekcija) in kulinarična priprava |
mag. Jože Zalar, Višja strokovna šola za gostinstvo, velnes in turizem Bled | |
18.00-19.00 | Degustacija |
Moderirana delavnica ”Strategija trženja in promocije – praktična uporaba za kmete, ki se ukvarjajo z direktno prodajo mesa drobnice”, 17.9.2020
Program:
9.15 – 10.00 | Predstavitev rezultatov spletne ankete– Kaj meni potrošnik o jagnjetini?
viš. pred. dr. Angela Cividini, Biotehniška fakulteta |
10.15 -11.45
|
Ključni elementi prodajne prakse
mag. Primož Hvala, partner pri Human & Sales Consulting |
11.45 – 12.15 | ODMOR |
12.15 – 13.00 | Digitalna komunikacija |
Leon Brenčič, Iprom | |
13.15 – 16.15 | Delavnica
mag. Primož Hvala, partner pri Human & Sales Consulting |