Dan odprtih vrat na Ekološki kmetiji Grabrijan

Dan odprtih vrat

v soboto, 5. oktobra 2024, od 11. do 17. ure.

Vabimo vas na našo ekološko ovčerejsko kmetijo, kjer vam bomo predstavili naše delo, živali in pomen pridelave hrane ter ohranjanja obdelanega in poseljenega podeželja. Lahko boste kupili domače izdelke iz mesa in mleka: ovčji sir, oslovsko salamo, slanino mangulice in še kaj.

Slovenija je s svojimi zelenimi površinami in hribovitim svetom pravi raj za rejo drobnice. Te skromne živali, ki so bile v nekem obdobju naše preteklosti odrinjene na rob, zadnja leta ponovno oživljajo nekdaj zapuščene pašnike. Proizvodi, ki jih dajejo pašne živali, so tudi v Sloveniji čedalje bolj cenjeni. Zato je pomembno, da vemo, kje in kako je prirejena in pridelana hrana, ki jo zauživamo.

Ob 11. uri bo mag. Andrej Kastelic s KGZS – KGZ Novo mesto predstavil enoletni projekt Potrjevanje izvora in porekla belokranjske pramenke z genotipizacijo.

Mesnine belokranjske pramenke slovijo po okusnosti, sočnosti, aromatičnosti in mehkobi. V projektu so oblikovali protokol, po katerem iz 1 kubičnega milimetra vzorca ugotovijo, ali sta izdelek oziroma jed narejena iz živali pasme belokranjska pramenka.

Prisrčno vabljeni!

Ekološka kmetija Grabrijan

VABILO

Vučji ogrizek